Πριν από λίγες ώρες ο Ουαταρά ζήτησε από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να τεθεί πάλι σε λειτουργία η προβληματική οικονομία της χώρας.

Ο ηγέτης της Ακτής του Ελεφαντοστού Λoράν Γκμπαγκμπό παραμένει στο σπίτι του πολιορκημένος από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Ουαταρά.

Ο κ. Ουαταρά έχει επανακτήσει τον έλεγχο του λιμανιού Σαν Πέντρο μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι εξαγωγές κακάο, και θέλει να επανεκινήσει την διακίνηση του πολύτιμου εμπορεύματος. Τα στρατεύματά του όμως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC δεν έχουν ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο της πόλης Αμπιτζάν, όπου και καταφεύγει ο αντίπαλός του Γκμπαγκμπό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολισμοί ακούγονται γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Αμπιτζάν, όπου ο Γκμπαγκμπό πιστεύεται ότι βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του και τους φρουρούς του.

Ο στρατηγός Λονγκέτ, που διετέλεσε υπουργός άμυνας κάτω από το άλλοτε αποικιοκρατικό καθεστώς της Γαλλίας, λέει ότι ο Γκμπαγκμπό εξακολουθεί να διοικεί κάπου χίλιους άνδρες στο Αμπιτζάν, οι διακόσιοι εκ των οποίων βρίσκονται στο συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου. Δυνάμεις προσκείμενες στον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο Αλασάν Ουαττάρα επεχείρησαν να μπούν στο προεδρικό μέγαρο την Τετάρτη αλλά απωθήθηκαν από μαχητές του Γκμπαγκμπό οι οποίοι χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό.

Στο μεταξύ, Γαλλικές δυνάμεις διέσωσαν τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, του οποίου η οικία βρίσκονταν στο θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ των δύο αντιμαχομένων παρατάξεων της χώρας. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το Ισραήλ επίσης ζήτησε από την χώρα του να βοηθήσει στην απομάκρυνση των Ισραηλινών διπλωματών από την Ακτή του Ελεφαντοστού.