Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα από το Ιράν να μην εκτελέσει μια γυναίκα που έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών επειδή όταν ήταν 17 ετών σκότωσε τον σύζυγό της.

Η Ραζιέχ Εμπραχιμί που κρατείται στη φυλακή Αχουάζ είναι μεταξύ των περίπου 160 ανθρώπων που αναμένουν να εκτελεστούν στο Ιράν για εγκλήματα που διέπραξαν προτού γίνουν 18 ετών, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Νάβι Πιλάι.

«Η επικείμενη εκτέλεση της Ραζιέχ Εμπραχιμί έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο την απαράδεκτη επιβολή της θανατικής ποινής σε ανήλικους παραβάτες στο Ιράν», πρόσθεσε η Πιλάι.

Η Εμπραχιμί παντρεύτηκε όταν ήταν 14 ετών και ένα χρόνο αργότερο γέννησε ένα παιδί. Η ίδια καταγγέλλει ότι ο άνδρας της την κακοποιούσε. Συνελήφθη το 2010.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο δικηγόρος της ζήτησε στις 17 Ιουνίου από την ιρανική δικαιοσύνη να αναστείλει την εκτέλεσή της μέχρις ότου αποφασιστεί αν «ήταν ώριμη» όταν διέπραξε τον φόνο, δηλαδή αν είχε την ικανότητα να κατανοήσει την πράξη της.

Η Εμπραχιμί αναμενόταν να απαγχονιστεί στα τέλη Απριλίου, όμως έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας της Αχουάζ η εκτέλεσή της ανεστάλη, διευκρινίζει το πρακτορείο.

«Ανεξάρτητα από τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκε το έγκλημα, η εκτέλεση ανήλικων παραβατών απαγορεύεται ξεκάθαρα από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε η Πιλάι.

Η επιβολή της θανατικής ποινής σε ανήλικους «είναι προφανώς ασύμβατη δεν τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ιράν», πρόσθεσε η Ύπατη Αρμοστής.

Εξάλλου ο Τζάνατ Μιρ, ένας 17χρονος Αφγανός, απαγχονίστηκε τον Απρίλιο στη φυλακή Ισφαχάν του Ιράν αφού καταδικάστηκε για εγκλήματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά, σημείωσε η Πιλάι. Η ίδια κατήγγειλε ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν ο νεαρός Αφγανός είχε μια δίκαιη δίκη καθώς δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο ή στις προξενικές υπηρεσίες. Πέντε ακόμη Αφγανοί εκτελέστηκαν μαζί με τον Μιρ για παρόμοια εγκλήματα.

Τέσσερις «πολιτικοί κρατούμενοι» από την κουρδική μειονότητα —ο Χάμεντ Άχμαντι, ο Καμάλ Μαλάι, ο Τζαχανγκίρ Ντεχγάνι και ο Τζάμσεντ Ντεχγάνι— κινδυνεύουν επίσης να εκτελεστούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν το 2010 για το έγκλημα της εχθρότητας προς τον θεό και της διαφθοράς στη Γη έπειτα από δίκες που δεν πληρούσαν τους διεθνείς κανόνες, είπε η Πιλάι.

Τουλάχιστον έξι πολιτικοί κρατούμενοι συγκαταλέγονται μεταξύ των περισσότερων από 250 ανθρώπων που πιστεύεται ότι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν φέτος, ενώ κάποιες πηγές κάνουν λόγο «για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες εκτελέσεις έχουν σχέση με εγκλήματα που αφορούν τα ναρκωτικά, που δεν εμπίπτουν στα «πιο σοβαρά εγκλήματα» για τα οποία μπορεί να επιβάλλεται η θανατική ποινή βάσει του διεθνούς δικαίου, επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστής.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2013, εκ των οποίων οι 57 δημοσίως.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε σήμερα από όλα τα κράτη να διασφαλίζουν ότι η θανατική ποινή δεν επιβάλλεται σε παραβάτες κάτω των 18 ετών και να εργαστούν προς την κατάργησή της.

Η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία ήταν μεταξύ των κρατών μελών που ψήφισαν κατά της απόφασης που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλα αυτά υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 αποχές. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ απείχαν.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την οπτική της απόφασης αυτή που τάσσεται υπέρ ενός μορατόριουμ ή μιας απαγόρευσης (της θανατικής ποινής), ούτε με τον γενικό τρόπο με τον οποίο αναφέρεται ότι η επιβολή της θανατικής ποινής οδηγεί αναπόφευκτα σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής Κιθ Χάρπερ.

TAGS