Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες έχουν κουραστεί από το ρυθμό της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, πάνω απ΄ όλα, από την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που ήγειραν πολλά ερωτήματα για την αξιοπιστία της διαδικασίας, υπογράμμισε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε σε συνέντευξή του στο EuroActiv Τσεχίας (ιστοχώρο πληροφόρησης για την ΕΕ).

Όταν ρωτήθηκε τι άλλαξε τα τελευταία πέντε χρόνια στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ. Φούλε τόνισε ότι «τόσο τα κράτη – μέλη, όσο και οι υποψήφιες χώρες κουράστηκαν από τον αργό ρυθμό της διαδικασίας»

«Πάνω απ΄ όλα η διεύρυνση της ΕΕ προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έφερε πολλά ερωτήματα για την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ αποφάσισε να θεσπίσει ειδική συνεργασία και μηχανισμό επαλήθευσης για κράτη – μέλη» εξήγησε ο Επίτροπος της ΕΕ.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επαναφορά της χαμένης αξιοπρέπειας της διαδικασίας διεύρυνσης. Μας αναγκάζει να επεκτείνουμε και να αυστηροποιήσουμε το σύστημα μέτρησης επιδόσεων. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αποδείξουν ότι η νομοθεσία που υιοθετούν λειτουργεί» τόνισε ο κ. Φίλε.