Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, διαβεβαίωσε ότι οι "ιδέες" του αδερφού και προκατόχου του, Φιντέλ, είναι παρούσες σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά μέτρα που αποσκοπούν στην "επικαιροποίηση" του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο ξεκίνησε τον Οκτώβριο μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 την κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα (10% του εργατικού δυναμικού), στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων λιτότητας τα οποία θα εγκριθούν κατά το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο Απρίλιο.

Σε ένα σεμινάριο για την προετοιμασία των ηγετών του Κόμματος, ο Ραούλ Κάστρο σημείωσε ότι "δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα" που στοχεύουν στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών και στην τόνωση των ιδιωτικών κεφαλαίων για τη διατήρηση του κοινωνικού συστήματος της Κούβας, σύμφωνα με την εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του ΚΚΚ.

"Υπογράμμισε ότι οι ιδέες του Φιντέλ είναι παρούσες σε κάθε μία από τις προτάσεις του σχεδίου το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο θα είναι το πρώτο από το 1997" πρόσθεσε η Granma.

"Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για μία επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου. Εμείς δεν πρόκειται να μεταβιβάσουμε την κυριότητα, αλλά να τήν διαχειριστούμε κατά τρόπο διαφορετικό", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μαρίνο Μουρίγιο.


TAGS