current views are: 1

29 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση14:38

Σφαγή αμάχων στη Νιγηρία: Επιθέσεις σε εκκλησίες καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες

Ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν σήμερα σε εκκλησίες κοντά στο Τσίμποκ, το χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου στα μέσα Απριλίου είχαν απαχθεί περισσότερες από 200 μαθήτριες.

Δημοσίευση 14:38’
αρθρο-newpost

Ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν σήμερα σε εκκλησίες κοντά στο Τσίμποκ, το χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου στα μέσα Απριλίου είχαν απαχθεί περισσότερες από 200 μαθήτριες.

Ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν σήμερα σε εκκλησίες κοντά στο Τσίμποκ, το χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου στα μέσα Απριλίου είχαν απαχθεί περισσότερες από 200 μαθήτριες, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για “δεκάδες” νεκρούς.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, σκοτώθηκαν δεκάδες πιστοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά”, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας κάτοικος του Τσίμποκ, ο Τίμοθι Τζέιμς.

Καμιά από τις πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό και δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον νιγηριανό στρατό.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριά που βρίσκονται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Τσίμποκ και έβαλαν στόχο τις εκκλησίες.

“Οι δράστες πήγαν στις εκκλησίες με βόμβες και πυροβόλα όπλα”, δήλωσε ο Τζέιμς.

Ένας αξιωματούχος του Τσίμποκ, ο Ίνοχ Μαρκ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές και διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως η επίθεση συνεχίζεται. “Τη στιγμή που μιλάμε, δεχόμαστε επίθεση”, είπε.

“Δεν μπορούμε να πούμε πόσα πτώματα υπάρχουν”, πρόσθεσε ο Μαρκ. “Μου είπαν πως οι δράστες έκαψαν εκ θεμελίων τουλάχιστον τρεις εκκλησίες”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νιγηριανοί στρατιωτικοί δεν απάντησαν στις εκκλήσεις του πληθυσμού για βοήθεια όταν άρχισαν οι επιθέσεις. “Απλώς έφυγαν και κρύφτηκαν στη ζούγκλα”, υποστήριξε.

Το Ρόιτερς μετέδωσε επικαλούμενο επιζήσαντες πως υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί από την επίθεση στο χωριό Καουτικίρι που ανήκει στην κοινότητα του Τσίμποκ, όμως το βρετανικό πρακτορείο δεν έκανε λόγο για επιθέσεις σε εκκλησίες.

Ο Σάμιουελ Τσίμποκ, επιζήσας της επίθεσης στο Καουτικίρι, είπε πως στο χωριό εισέβλανα γύρω στους 20 άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε ημιφορτηγά Toyota και μοτοσικλέτες.

“Αρχικά νόμιζα ότι ήταν στρατιώτες, αλλά όταν βγήκαν, άρχισαν να πυροβολούν τους ανθρώπους. Είδα κόσμο να διαφεύγει και έκαψαν τα σπίτια μας”, είπε προσθέτοντας πως υπάρχουν νεκροί από την επίθεση, ανάμεσα στους οποίους και δύο συγγενείς του.

Ένας ντόπιος οπαδός της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως οι κάτοικοι έχουν περισυλλέξει μέχρι στιγμής από το χωρίο 10 πτώματα.

Σε μια χωριστή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ένοπλοι σκότωσαν επτά στρατιώτες στο χωριό Γκονίρι της Πολιτείας Γιόμπε, έγινε γνωστό από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.


σχετικα αρθρα