Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ηγετών των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο με στόχο την άρση του αδιεξόδου για το ύψος του προϋπολογισμού, αλλά επεσήμανε ότι παραμένουν δυσκολίες, ενώ απομένει μια μόνο μέρα πριν την εκπνοή του προσωρινού προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί το Αμερικανικό δημόσιο.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά τη Πέμπτη το βράδυ ότι είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο ζήτημα της παύσης των δραστηριοτήτων του αμερικανικού δημοσίου προ της εκπνοής της προθεσμίας, αλλά δεν προσδιόρισε ποιοι είναι οι λόγοι που τον κάνουν να αισθάνεται αισιόδοξος.

Είχε προηγηθεί άλλη μια συνεδρίαση στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, του Δημοκρατικού ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ και του Ρεπουμπλικανού Προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέινερ. Ήταν η τέταρτη τέτοια συνάντηση σε τρεις μέρες στα πλαίσια 24ωρων πυρετωδών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

O Μπάρακ Ομπάμα επανέλαβε ότι ενδεχόμενη παύση των δραστηριοτήτων του Αμερικανικού δημοσίου θα βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «απαράδεκτο» μόνο και μόνο επειδή «η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να συναινέσει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ύψος και την ταυτότητα των περικοπών δαπανών του Αμερικανικού προϋπολογισμού.