Ένα ξύλινο σκάφος, το οποίο μετέφερε 34 Κουβανούς μετανάστες κατέφυγε, την Κυριακή, σε λιμάνι των νήσων Κέιμαν, ωστόσο οι αρχές δεν επέτρεψαν στους επιβαίνοντες να εξέλθουν από αυτό. Είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι τοπικές αρχές παρείχαν στους μετανάστες πόσιμο νερό, αλλά κανένα τρόφιμο, πριν τους ανακοινώσουν ότι το σκάφος πρέπει να αναχωρήσει άμεσα ειδάλλως θα συλλαμβάνονταν και θα αποστέλλονταν πίσω στην Κούβα.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ένα ακόμα σκάφος που μετέφερε 30 Κουβανούς διατάχθηκε από τις αρχές να εγκαταλείψει τα νησιά Κέιμαν.

Είναι συχνό φαινόμενο, παράνομα σκάφη να μεταφέρουν Κουβανούς, οι οποίοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα νησιά Κέιμαν που βρίσκονται στην Καραϊβική, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια της Κούβας.

Σύμφωνα με σχετική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1999 μεταξύ της Κούβας και της κυβέρνησης των νησιών Κέϊμαν, οι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα θα στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους. Αξιωματούχοι της Κούβας και των νησιών Κέϊμαν πρόκειται να συναντηθούν αργότερα αυτό το έτος με στόχο τη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με το μεταναστευτικό.