Επαναλαμβάνεται σήμερα στην Πρετόρια η πολύκροτη δίκη του νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, για την υπόθεση της δολοφονίας της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ.

H διαδικασία επαναλαμβάνεται έπειτα από μακρά διακοπή προκειμένου να υπάρξει αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης του κατηγορούμενου.

Η σχετική πραγματογνωμοσύνη διαπιστώνει πλήρη ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του τη μοιραία νύχτα, το 2013.

Στην έκθεσή τους, οι τέσσερις πραγματογνώμονες αναφέρουν ότι «ο κ. Πιστόριους δεν έπασχε από ψυχική διαταραχή ή αναπηρία που θα μπορούσε να τον καθιστά ποινικά μη υπεύθυνο της πράξης για την οποία κατηγορείται» προσθέτοντας ότι «ήταν σε θέση να εκτιμήσει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος».

Οι τρεις ψυχίατροι και ο τέταρτος κλινικός, ένας ψυχολόγος, κατέληξαν στα ίδια πορίσματα, παρότι αυτά διατυπώνονται σε δύο χωριστές εκθέσεις.

Για να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη, η ακροαματική διαδικασία είχε διακοπεί στις 20 Μαΐου ώστε να επιτραπεί στον αθλητή να εξεταστεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της αφρικανικής πόλης και να υπάρξει ανεξάρτητη διάγνωση μετά τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο Πιστόριους πιθανόν πάσχει από μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή που χρονολογείται από την παιδική του ηλικία και η οποία μπορεί να συνέβαλε στη μοιραία πράξη.

Ο συνήγορος του άλλοτε Πιστόριους, Μπάρι Ρουξ δεν έχει αναφερθεί ακόμη στα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων αυτών, ούτε η δικαστής του δικαστηρίου της Πρετόρια, Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία διέταξε τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης.

Με την πλάτη στον τοίχο, το άλλοτε σύμβολο ανθρώπινης δύναμης...