Και η Πολωνία βυθίζεται στη δύνη της ακροδεξιάς, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα καταγράφει σημαντική άνοδο για το κόμμα «Νέο Δεξιό Κογκρέσο», το οποίο μάλιστα σε μόλις ένα μήνα φαίνεται να υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά του και να αναπτύσσει δυναμική τρίτης θέσης. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Homo Homini το ακροδεξιό κόμμα λαμβάνει το 11% από 6% που είχε τον  Μάιο. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται με 24% το κυβερνών Πλατφόρμα των Πολιτών (PO) το οποίο χάνει έδαφος στον απόηχο του σκανδάλου υποκλοπών στο οποίο εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. 

Από την άλλη η συντηρητική αντιπολίτευση (Δίκαιο και Δικαιοσύνη) κερδίζει δύο μονάδες και αγγίζει το 32%  και διατηρεί άνετο προβάδισμα.

Επέλαση της ακροδεξιάς 

Το  Νέο Δεξιό Κογκρέσο βρέθηκε στον ευρωπαϊκό χάρτη τον περασμένο μήνα όταν και στις ευρωεκλογές κατέλαβε τέσσερις έδρες, όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ούτε έναν βουλευτή στην πολωνική βουλή. 

Ο 71χρονος ηγέτης του Γιάνους Κόρβιν-Μίκε μάλιστα θεωρείται αρκετά αμφιλεγόμενος στις οικονομικές θέσεις του, στις... ιστορικές, αλλά και τις γυναίκες: Είχε δηλώσει πως ο Αδόλφος Χίτλερ πιθανόν «δεν γνώριζε» ότι διαπράχθηκε το Ολοκαύτωμα και ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν διότι είναι λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες.