Οι ευρωεκλογές για τις κυβερνήσεις ήταν ομολογουμένως ένα σοκ. Τα αποτελέσματα έδειξαν μία μεγάλη άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, με τις κυβερνήσεις να... βιάζονται να στείλουν μηνύματα ελπίδας περί τέλους της ύφεσης και επιστροφής στην ανάπτυξη. 

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μήπως τελικά πίσω από όλα αυτά κρύβονται μεγαλύτερη κίνδυνοι; Σύμφωνα με την El Pais που επικαλείται τον καθηγητή οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης Αντόν Κόστας ένας φόβος κυριαρχεί την επομένη των αποτελεσμάτων στις εκλογές. 

Αντί η κατάσταση να βελτιωθεί, να επιδεινωθεί αφότου όμως έχει κλείσει τεχνητά η κρίση. Όπως αναφέρει ο Κόστας τρία ενδεχόμενα είναι ορατά στην Ευρώπη των επόμενων μηνών: η κερδοσκοπία στο πεδίο της οικονομίας, η απελπισία στο πεδίο της κοινωνίας και ο λαϊκισμός στο πεδίο της πολιτικής.

Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος μίας «φούσκας» δεν έχει κοπάσει με τους επενδυτές να στρέφονται στο άμεσο κέρδος και όχι στις παραγωγικές επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αντιδρούν στην απουσία ευκαιριών με μια εντεινόμενη δυσφορία με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης να είναι κάτι παραπάνω από ορατός. 

Και φυσικά οι ηγέτες βλέποντας όλα αυτά αρχίζουν και στρέφονται προς το λαϊκισμό, δημιουργώντας ένα κλίμα που παραπέμπει τις δεκαετίες του 20' και του 30', την εποχή του μεσοπολέμου δηλαδή. 

Όλα αυτά γεννούνται από την  ανισότητα και η φτώχεια που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες της Ευρώπης: Η ανισότητα σύμφωνα με τον Κόστας υπονομεύει τη συνοχή που έχει ανάγκη η οικονομία, η κοινωνία και η δημοκρατία

Και οφείλεται, στους χαμηλούς μισθούς, τις επισφαλείς συμβάσεις και την ανεργία, που έχουν συμβάλει στο να αυξάνεται σταθερά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. 

Δεύτερον, στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών και τον άνισο χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, που σε ορισμένες χώρες οδηγούν στην αύξηση της καθαρής ανισότητας, μετά τους φόρους και τις δαπάνες.

Μπορεί η ευρωζώνη να ξεφύγει από τον συνδυασμό της κερδοσκοπικής οικονομίας, της κοινωνικής σύγκρουσης και του πολιτικού λαϊκισμού, διερωτάται ο Κόστας; Ναι, υπό τον όρο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανισότητας. Και δίνει το παράδειγμα του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κέρδισε στο ευρωεκλογές

Όπως αναφέρει ο Κόστας, ο ιταλός πρωθυπουργός συνδυάζει την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομισματική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική λογική. Η απάντηση των πολιτών ήταν εντυπωσιακή: ο δεξιός και αριστερός λαϊκισμός υποχώρησε μπροστά σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την Ιταλία και την Ευρώπη.