Αποζημιώσεις – μαμούθ πρόκειται να καταβάλει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors (GM) δέκα χρόνια μετά τον πρώτο εντοπισμό ενός προβλήματος που οδήγησε στην  ανάκληση 2,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. 

Ειδικότερα, η GM αναμένεται να προσφέρει  ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε θάνατο που σημειώθηκε στα δυστυχήματα που οφείλονται στο ελαττωματικό σύστημα ανάφλεξης, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο που ανακοίνωσε τους όρους της αποζημίωσης, η GM θα δώσει ακόμη 300.000 δολάρια σε κάθε επιζώντα σύζυγο και 300.000 δολάρια σε κάθε κηδεμόνα θύματος.

Αποζημίωση θα δικαιούται κάθε άτομο που υπέστη σωματική βλάβη και τα ποσά ξεκινούν από 20.000 δολάρια για άτομα που υπέστησαν ελαφρά τραύματα έως και τα 500.000 δολάρια. 

Ο δικηγόρος ανακοίνωσε επίσης πως δεν θα υπάρχει όριο στο ποσό που θα λάβουν ως αποζημίωση κάποια θύματα, ενώ η εταιρεία δεν θα λάβει υπόψη τυχόν προσωπικές ευθύνες των οδηγών (υπερβολική ταχύτητα, υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ) στην εξέταση των αιτημάτων.

Η GM ανακάλεσε τον Φεβρουάριο, δέκα χρόνια μετά τον εντοπισμό ενός ελαττώματος στο σύστημα ανάφλεξης οχημάτων της που εμπόδιζε την κανονική λειτουργία του αερόσακου, 2,6 εκατομμύρια Chevrolet Cobalt, Saturne Ion και Sky Pontiac 5 καθώς και Solstice που κατασκευάστηκαν από το 2003 ως το 2011.

Το πρόβλημα αυτό συνδέεται με 54 ατυχήματα και τουλάχιστον 13 θανάτους, σύμφωνα με έναν απολογισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας.