Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) περιμένει από στιγμή σε στιγμή νεαρή Γαλλίδα που  διεκδικεί το δικαίωμα να φορά μπούρκα και νικάμπ.

Η κοπέλα είχε προσφύγει στο Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά του νόμου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2010 στη Γαλλία και προβλέπει ότι «κανείς δεν μπορεί στον δημόσιο χώρο να φορά ένδυμα που αποσκοπεί στην απόκρυψη του προσώπου του».

Η δικηγορική εταιρεία του Μπέρμιγχαμ που την εκπροσωπεί επικαλείται τουλάχιστον έξι άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη υπόθεση αυτή: 

  • απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης, 
  • δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, 
  • ελευθερία της σκέψης και συνείδησης, 
  • αρχή της ανεξιθρησκίας, 
  • ελευθερία της έκφρασης και
  • απαγόρευση εφαρμογής διακρίσεων.

Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της ζητεί την απόρριψη της προσφυγής με το σκεπτικό ότι νόμος δεν αφορά ειδικά στην ισλαμική μαντίλα αλλά σε οποιδήποτε μέσο μπορεί να αποκρύψει το πρόσωπο, είτε πρόκειται για κράτος ή κουκούλα
Ως επιπλέον επιχείρημα χρησιμοποιούν τα νούμερα: ο συνολικός αριθμός των μουσουλμάνων που ζουν στην Γαλλία εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια άτομα, το θέμα αφορούσε στο τέλος του 2009 μόνο «περί τις 1.900 γυναίκες», σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού κοινοβουλίου. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά 50% από το 2010 «χάρις σε μία εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού».

Η ενάγουσα με τη σειρά της δηλώνει ότι είναι «υποδειγματική γαλλίδα πολίτης, πατριώτισσα, ανωτάτης εκπαίδευσης, που υπερασπίζεται με πάθος τη Γαλλική Δημοκρατία», διευκρινίζει ότι »δεν έχει υποστεί κανενός είδους οικογενειακή πίεση και ότι έχει αποδεχθεί τους ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων, επιθυμώντας παράλληλα να παραμείνει ελεύθερη να επιλέγει το ισλαμικό ένδυμα».