Δεν κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία στην Κομισιόν, επανεξελέγη σε αυτήν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο λόγος για τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διατηρεί το αξίωμά του με απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων.

Ο Σουλτς επανεξελέγη, για 2,5 χρόνια, με 409 ψήφους σε σύνολο 612 έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο υποψήφιος Βρετανός Σαγιάντ Καρίμ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών έλαβε 101 ψήφους, ενώ ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και η υποψήφια των Πρασίνων Ουλρίκε Λούνατσεκ έλαβαν από 51 ψήφους.

Από τα 751 μέλη της Ευρωβουλής, ψήφισαν οι 723, ενώ καταγράφηκαν 111 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια.

«Βρισκόμαστε, όσο πάντα, ενώπιον τεράστιων προκλήσεων»

Αμέσως μετά την διαδικασία, σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του σώματος, ο Σουλτς επισήμανε πως περιμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας «μακρύς κατάλογος πραγμάτων που οφείλει να κάνει».

«Βρισκόμαστε, όσο πάντα, ενώπιον τεράστιων προκλήσεων», τόνισε και αναφέρθηκε στη σταθερά υψηλή ανεργία σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, τις συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και το ζήτημα των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Μεσογείου. Αναφέρθηκε επίσης στις κρίσεις στην Ουκρανία και στο Ιράκ.

«Αν θέλουμε σοβαρά μια Ευρώπη ως μια δύναμη για την ειρήνη, τότε η οικονομική ισχύς μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πολιτικό τρόπο» υπογράμμισε.