Το γύρο του διαδικτύου κάνει, τα τελευταία 24ωρα, η προσγείωση ενός μαχητικού σε... σκαμπό!

Ο σμηναγός William Mahoney της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας διαπίστωσε πριν την προσνήωση του σε αεροπλανοφόρο ότι ο μπροστινός τροχός του αεροσκάφους δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Αμέσως επιστράτευσε την εφευρετικότητα του και ζήτησε απο τους αξιωματικούς του αεροπλανοφόρου να του έχουν ένα μεγάλο σκαμπό στο κατάστρωμα.

Ευτυχώς το αεροσκάφος ήταν τύπου AV-8B Harrier, δηλαδή κάθετης απονήωσης και προσνήωσης. Συγκεκριμένα ο σμηναγός William Mahoney απονηώθηκε από το αεροπλανοφόρο USS Bataan για προγραμματισμένη άσκηση. Με το που σηκώθηκε στον αέρα κατάλαβε ότι «είχε καταρρεύσει το σύστημα αναδίπλωσης του εμπρόσθιου τροχού». Ο έμπειρος πιλότος απομακρύνθηκε από το πλοίο και έκανε κύκλους γύρω από αυτό για να καταναλώσει τα καύσιμα του και παράλληλα να δώσει το χρόνο στους τεχνικούς του πλοίου να εγκαταστήσουν στο κατάστρωμα ένα είδος γιγάντιου «σκαμπό», μια ιδιοκατασκευή που θεωρητικά θα χρησίμευε ως στήριγμα για το ρύγχος του αεροπλάνου. Αυτό απαιτούσε βέβαια δεξιοτεχνία όσο απλό και αν φαίνεται στο βίντεο.

Να σημειωθεί ότι αν δεν έβρισκε το κόλπο του... σκαμπό θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα , να πέσει στη θάλασσα και να αφήσει το αεροπλάνο αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών να χαθεί. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό υπερήφανο για τους πιλότους του έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο.

Γ.Κοκ.