Τα πυρά του κατά του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έστρεψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος στη λήξη της εκεχειρίας στα ανατολικά και την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κιέβου κατά των αυτνομιστών. 

Ο Πούτιν μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στις λέξεις που διάλεξε για να περιγράψει την κατάσταση. «Ο Ποροσένκο φέρει όλη την ευθύνη για τη βία στην περιοχή» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος επεσήμανε πως ούτε αυτός, ούτε οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να πείσουν τον Ουκρανό ηγέτη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. 

Σε ομιλία του προς τους Ρώσους πρεσβευτές οι οποίοι συναντώνται στην Μόσχα ο Πούτιν διαμήνυσε πως θα συνεχίσει να  υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ρώσων στο εξωτερικό και κατηγόρησε το Κίεβο πως επιχειρεί να εκβιάσει στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές του φυσικού αερίου

Η Ουκρανία «αξίωσε μια εντελώς αδικαιολόγητη μείωση τιμής για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Ρωσία.  Οι ευσυνείδητοι καταναλωτές και πάροχοι δεν θα πρέπει να υποφέρουν από τις ενέργειες των Ουκρανών πολιτικών» είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως δεν «θα εξαπλωθούν» οι ένοπλες εξεγέρσεις που εκτυλίσσονται σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και Ουκρανία λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Χρειαζόμαστε όλοι στην Ευρώπη ένα δίχτυ ασφαλείας, ώστε τα προηγούμενα να μην μετατραπούν σε μια μεταδοτική ασθένεια».