Πλώρη για την ανεξαρτητοποίηση βάζει το Ιρακινό Κουρδιστάν στον απόηχο της προέλασης των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ προς τη Βαγδάτη, αλλά και την προχθεσινή ανακήρυξη από μέρους τους της δημιουργίας ενός χαλιφάτου που περιλαμβάνει ιρακινά και συριακά εδάφη.

Ο ηγέτης των Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις της αυτόνομης επαρχίας: Σε μερικούς μήνες από τώρα αναμένεται να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.  

«Το Ιράκ είναι ουσιαστικά διαιρεμένο. Πρέπει να μείνουμε σ' αυτή την τραγική κατάσταση που ζει η χώρα;», διερωτήθηκε και προσέθεσε: 

«Θα οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν, θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού μας και δεσμευόμαστε απ' αυτή. Ελπίζουμε ότι άλλοι θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο».

Ο Μπαρζανί επεσήμανε πως το δημοψήφισμα είναι ζήτημα μηνών, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί και μία ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή για αυτόν τον λόγο. 

Το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν από το Ιράκ διχάζει τις γειτονικές χώρες, με την Τουρκία να εμφανίζεται αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ το Ισραήλ δια του πρωθυπουργού του Μπενιαμίν Νετανίαχου εξέφρασε την υποστήριξή του.