Χειροπέδες σε πέντε υπόπτους που συνδέονται με το διαβόητο ναυάγιο πριν από εννέα μήνες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα πέρασαν οι ιταλικές αρχές.

Στο ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου είχαν χάσει της ζωή τους 366, ένα συμβάν που θεωρείται από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία.

Τους πέντε βαραίνουν οι κατηγορίες της συνέργειας και της παραβίασης των νόμων περί μετανάστευσης, ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές.

Δύο από εξ αυτών από την Αιθιοπία και το Σουδάν, έχουν υψηλές θέσεις σε ένα διεθνές δίκτυο εμπορίας ανθρώπων, με τις αρχές να εκτιμούν πως αυτοί ήταν που οργάνωσαν τη μεταφορά των μεταναστών προς τη Λιβύη.

Σημειώνεται πως τέσσερα ακόμη άτομα φυγοδικούν για την υπόθεση και δύο εξ αυτών πιστεύεται πως κρύβονται στην Αφρική, ακόμη ένας στη Σουηδία και ο τέταρτος στη Ρώμη.

Οι αρχές δημοσιοποίησαν και ένα βίντεο στο οποίο οι δύο ύποπτοι, ο «Τζον» και ο «Ερμής» συζητούν για το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην μπουν περισσότερα από 250 άτομα στο ίδιο καράβι», λέει ο «Τζον» σε μια υποκλαπείσα συνομιλία που έγινε την 31η Οκτωβρίου. «Ήταν λάθος τους, γιατί ήθελαν να φύγουν όλοι μαζί, δεν φταις εσύ» ακούγεται να απαντά ο «Ερμής». «Ό,τι έγινε, έγινε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου και να μην σκέφτεσαι τι λέει ο κόσμος» συμπληρώνει ο «Ερμής».