Υπό δικαστική έρευνα τέθηκε και επισήμως σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα, ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.  

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα. 

Από την πλευρά τους οι ανακριτές ερευνούν αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τη διαρροή λεπτομερειών μιας έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του το 2007. Είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και ότι επωφελήθηκε «από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων», ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα. 

Σημειώνεται ότι ο Σαρκοζί βρισκόταν υπό κράτηση για περίπου 15 ώρες πριν μεταφερθεί σε δικαστήριο του Παρισιού όπου συναντήθηκε με τους δικαστικούς που διεξάγουν την έρευνα. Αφέθηκε ελεύθερος γύρω στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας). 

Επίσης υπό κράτηση βρίσκεται και ο δικηγόρος του αλλά και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση. Πάντως ο Πολ-Αλμπέρ Ιβέν, συνήγορος του Τιερί Ερζόγκ, του δικηγόρου του Σαρκοζί ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες βασίζονται μόνο σε τηλεφωνικές υποκλοπές των οποίων η νομική βάση θα αμφισβητηθεί έντονα. Μάλιστα όπως είπε «δεν υπάρχουν πολλά στο φάκελο αυτό, αφού κανένα από τα στοιχεία που έχω δει δεν στηρίζει τις κατηγορίες». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος, τίθεται υπό δικαστική έρευνα. Η πρώτη ήταν το 2013, αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν τη σε βάρος του υπόθεση.