Πρώτες στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες χώρες για τα παιδιά βρίσκονται η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. 

Η έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα της Τρίτη προειδοποιεί για την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ καθώς και τον αυξανόμενο ρυθμό στη στρατολόγηση παιδιών σε χώρες όπου σημειώνονται συγκρούσεις. 

Τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο ΟΗΕ για την σύνταξη της έκθεσης συγκεντρώθηκαν για το έτος 2013 και σύμφωνα με πολλές κυβερνήσεις αλλά κρατικοί φορείς διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών, όπως η στρατολόγησή τους ως στρατιώτες, οι δολοφονίες, ακρωτηριασμοί καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση. 

Σε δηλώσεις της η Λέιλα Ζερούγκι, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, ανέφερε ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει γίνει «εξαιρετικά ασταθής και επικίνδυνη», ιδιαίτερα μετά την εξέγερση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). 

Παράλληλα προειδοποίησε ότι το Ιράκ βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής», σημειώνοντας ότι το 2013 ο αριθμός των θυμάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλός, με 248 παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Επίσης, η Μπόκο χαράμ, η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση η οποία έχει απαγάγει τουλάχιστον 220 κορίτσια από τη Νιγηρία θεωρείται ότι έχει διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος παιδιών το 2013. 

Επίσης, η Συρία συνεχίζει να αποτελεί επικίνδυνο μέρος για τα παιδιά καθώς τα επεισόδια βίας έχουν φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα», δήλωσε η Ζερούγκι. 

Αντίστοιχα, στο Νότιο Σουδάν, οι εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, έχουν εξαλείψει κάθε πρόοδο που σημειώθηκε από το 2011, οπότε και η χώρα απέκτησε ανεξαρτησία. 

Τέλος, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η συστηματική στρατολόγηση ανηλίκων και η χρήση τους ως στρατιώτες συνεχίζεται, με τους υπεύθυνους να απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία, αναφέρεται στην έκθεση.