Με δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ η αστυνομία της Βραζιλίας διέλυσε χθες τη νύχτα περίπου 300 διαδηλωτές στο κέντρο του Σάο Πάολο. 

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την απελευθέρωση άλλων διαδηλωτών που συνελήφθησαν στη διάρκεια συγκεντρώσεων κατά του Μουντιάλ. 

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν στη διάρκεια της διαδήλωσης, αλλά τουλάχιστον δύο εξ αυτών αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βραζιλία συγκλονίσθηκε πριν από ένα χρόνο, στη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, από μια ιστορικών διαστάσεων κοινωνική εξέγερση εναντίον της δαπάνης των 11 δισεκ. από τα δημόσια κεφάλαια που διατέθηκαν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 σε βάρος της βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών. 

Από τότε η ένταση των διαδηλώσεων έχει μειωθεί, αλλά οι δράσεις των διαδηλωτών έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, κυρίως εξαιτίας των αναρχικών της οργάνωσης "Μαύρο Μπλοκ". 

Μάλιστα, από τις 12 Ιουνίου που άρχισε το Μουντιάλ, συγκεντρώσεις οργανώθηκαν στις περισσότερες από τις πόλεις όπου γίνονται τα ματς, αλλά δεν συγκέντρωσαν παρά 200 ανθρώπους κατά μέσο όρο σ' αυτή τη χώρα των 200 εκατ. κατοίκων.