Ο ψυχίατρος τον εξέτασε και η διάγνωση βγήκε και γνωστοποιήθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα. Ο Όσκαρ Πιστόριους πάσχει από σύνδρομο μετατραυματικού στρες και κινδυνεύει να αυτοκτονήσει.

Συνεχίζει μάλιστα να υποστηρίζει ότι σκότωσε την αγαπημένη του επειδή την πέρασε για διαρρήκτη. Την ίδια ώρα φροντίζει να επικαλείται συχνά την αγάπη του γι΄ αυτήν με τον εισαγγελέα να υποστηρίζει ότι την σκότωσε ύστερα από έναν έντονο καυγά που είχαν.

Την Δευτέρα, δόθηκε στη δημοσιότητα η ψυχιατρική έκθεση σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος δεν έπασχε από κάποια ψυχική διαταραχή όταν σκότωσε την Στέενκαμπ.

Το πόρισμα της έκθεσης -που συντάχθηκε ύστερα από ένα μήνα ψυχιατρικής εξέτασης του αθλητή- έχουν αποδεχτεί τόσο ο εισαγγελέας όσο και οι συνήγοροι του Πιστόριους.

Αν τελικά οι δικαστικές αρχές αποφανθούν ότι ο Όσκαρ Πιστόριους είναι ένοχος για τον φόνο της συντρόφου του, τότε μιλάμε για "φόνο εκ προμελέτης" και εκείνος θα αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή τουλάχιστον της 25ετούς κάθειρξης.