Την παράνομη ανακήρυξη του μορφώματος που αποκαλούν «κράτος», γιορτάζουν για 27η χρονιά οι Τούρκοι. Μάλιστα οι "εορτασμοί" θα συνεχιστούν σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Bayrak μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου.

Ήδη βρίσκονται εκεί οι επίσημοι από την Τουρκία, οι οποίοι θα παραστούν στις εκδηλώσεις, με αφορμή την 27η επέτειο από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στις εκδηλώσεις θα παραστούν και τουρκικής καταγωγής βουλευτές από Δανία, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία.

Ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής Χασάν Μπόζερ υποδεχόμενος τον εκπρόσωπο του κατοχικού στρατού, πτέραρχο Μπιλγκίν Μπαλανλί, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι δυνατόν να συζητήσουν τα πάντα, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, αλλά η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις εγγυήσεις.

Στην Αθήνα τo υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η σημερινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου «θυμίζει ότι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ εξακολουθεί να τελεί υπό στρατιωτική κατοχή, θυμίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια κατάσταση απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική». Παρά τις αντιξοότητες, προσθέτει το ΥΠΕΞ, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για ένα επανενωμένο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, στο οποίο ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά της συνύπαρξης και συμβίωσης, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ελευθερίας και ευημερίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η θέση της ελληνικής πλευράς ενόψει της συνάντησης Χριστόφια Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, σε μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα - σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.