Να απαγορευθεί και στην Αυστρία η μπούρκα απαίτησε σήμερα το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε τη χθεσινή σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο και πρόκειται να καταθέσει πρόταση στην αυστριακή Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αρμόδια γυναικείων θεμάτων του Κόμματος των Ελευθέρων, Κάρμεν Κάρτελγκρουμπερ, αιτιολόγησε την πρόθεση του κόμματός της με το γεγονός ότι σε ευρείς συντηρητικούς κύκλους της ισλαμικής κοινωνίας μεταναστών κυριαρχεί η άποψη πως «οι γυναίκες είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας».

Η ίδια τόνισε ότι ένα από τα πολλά εργαλεία της καταπίεσης των γυναικών είναι η μπούρκα, ενώ δεν υπάρχει κανένας θρησκευτικός εξαναγκασμός στο Ισλάμ που να προβλέπει ένδυμα καθολικής κάλυψης και ως εκ τούτου μια απαγόρευση του δεν αποτελεί παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Αυστρία.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του έκρινε «θεμιτή» την απαγόρευση του ισλαμικού ολόσωμου ενδύματος στη Γαλλία, απορρίπτοντας την προσφυγή μιας Γαλλίδας η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να φοράει νικάμπ ή μπούρκα.