Το Ισραήλ είναι σίγουρο πως πίσω από την απαγωγή και τη δολοφονία των τριών ισραηλινών βρίσκεται η Χαμάς;

Αυτό το ερώτημα διατυπώνει μιλώντας στην εφημερίδα Liberation ο πρώην δημοσιογράφος της Χααρέτζ και αναλυτής Αβί Ισασαρόφ που εκτιμά ότι «οι μυστικές υπηρεσίες τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης διαθέτουν συγκλίνουσες πληροφορίες»,

«Φαίνεται μάλιστα ότι οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ήταν εκείνες που υπέδειξαν στο Ισραήλ τους δύο ύποπτους από τη Χεβρώνα. Άλλωστε, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της απαγωγής Ισραηλινών» αναφέρει ο Ισασάροφ ο οποίος σημειώνει πως στην απαγωγή πρέπει να εμπλέκονται γύρω στα 10 με 20 άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γνώριζαν όλοι όλες τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, καθώς οι οικογένειες των δύο υπόπτων θα υποστούν σοβαρές οικονομικές συνέπειες, πρέπει να υπάρχει πίσω τους κι ένα δίκτυο που θα τις υποστηρίξει.

Από ποιον οργανώθηκε το ειδεχθές συμβάν; Όπως αναφέρει ο Ισασάροφ, θα μπορούσε να έχει στόχο τον τορπιλισμό της προσέγγισης της Χαμάς με τη Φατάχ. Εάν ισχύει αυτό, η επιχείρηση θα μπορούσε να είναι έργο της Χαμάς εξωτερικού και όχι της οργάνωσης που έχει τη βάση της στη Γάζα ή στις φυλακές.

Όσο για τα περιθώρια αντίδρασης, ο αναλυτής επισημαίνει πως το Ισραήλ δεν έχει πολλές δυνατότητες: Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ευθεία επίθεση στις θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Νετανιάχου όμως δεν θέλει να διακινδυνεύσει την εκτόξευση πυραύλων σε όλο το νότιο τμήμα του Ισραήλ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισασάροφ.