ΔΙΕΘΝΗ

Μάλικι: Λόγος για συναγερμό το χαλιφάτο των τζιχαντιστών

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2014, 17:16 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2014, 17:16
Μάλικι: Λόγος για συναγερμό το χαλιφάτο των τζιχαντιστών
Facebook Twitter Whatsapp

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανακήρυξη χαλιφάτου από το ΙΚΙΛ έκρουσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μάλικι, την ώρα που απέρριψε το αίτημα των Κούρδων για ανεξαρτησία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανακήρυξη χαλιφάτου από το ΙΚΙΛ έκρουσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μάλικι, την ώρα που απέρριψε το αίτημα των Κούρδων για ανεξαρτησία.

Μιλώντας σε ιστοσελίδα, ο Μαλίκι επεσήμανε πως «το χαλιφάτο στέλνει ένα μήνυμα στις χώρες της περιοχής ότι έχουν εισέλθει στον κόκκινο κύκλο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει ομοφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την ιρακινή βουλή.

Ταυτόχρονα απέρριψε την επιθυμία των Κούρδων να διατηρήσουν τα εδάφη που κέρδισαν με την προέλαση του ΙΚΙΛ, αλλά και τα όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί για δημοψήφισμα για αυτονομία της περιοχής.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν για να επιβάλει ένα τετελεσμένο, όπως έκανε η περιοχή του Κουρδιστάν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μάλικι δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι χορηγεί αμνηστία στα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ενέργειες κατά του κράτους, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υποστήριξη προς τους σουνίτες τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ.