Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις -και μάλιστα διόλου κολακευτικές- για την μικρή... κοινωνία της Goldman Sachs περιέχει ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

Σεξιστικές μισθολογικές διακρίσεις, ανδρική «λέσχη», αλκοόλ και στριπτίζ είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που περιέχονται σε μήνυση που υπέβαλαν δύο γυναίκες, πρώην υπάλληλοι της επενδυτικής τράπεζας.

Οι δύο πρώην εργαζόμενες, Κριστίνα Τσεν-Όστερ και η Σάνα Όρλιχ, προχώρησαν σε νομικές ενέργειες από το 2010 και σήμερα εμφανίστηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ζητώντας την επέκταση της μηνυτήριας αναφοράς εν ονόματι και άλλων γυναικών υπαλλήλων της εταιρείας.

Συγκεκριμένα μιλούν για «ατμόσφαιρα λέσχης ανδρών» με ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, ενώ οι γυναίκες είτε έπεφταν θύματα  σεξιστικών διακρίσεων είτε αγνοούνταν. Παράλληλα, κάνουν λόγο για προκλητική χλιδή, «βρώμικο» σεξ, ακριβά ταξίδια, συχνές επισκέψεις σε στριπ κλαμπ και παρενοχλήσεις.

Στη μήνυση γίνεται αναφορά και σε μισθολογικές διακρίσεις με βάση το φύλο. Οι γυναίκες αντιπρόεδροι λάμβαναν 21% μικρότερο μισθό σε σχέση με τους άνδρες ομολόγους τους, ενώ οι αντιπρόεδροι θηλυκού γένους δύσκολα έβλεπαν ανοιχτή την πόρτα του διευθύνοντα συμβούλου στα κεντρικά της Νέας Υόρκης. Διαφορά 8% υπήρχε και στους μισθούς των κατώτερων υπαλληλικών κλιμάκων.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις καταγγελίες επιβεβαιώνει στην μήνυση και η πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs μέχρι το 2009, Ντένις Σέλεϊ. Η τελευταία τόνισεπως οι άνδρες της εταιρείας χρησιμοποιούσαν επανειλημμένα υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τις γυναίκες συναδέλφους τους με, όπως «χαζογκόμενες» και «party girls».

Οι μηνύτριες ζητούν αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστησαν, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί, ενώ εάν η δικαστής Αναλίζα Τόρες επιτρέψει στις δύο γυναίκες να κάνουν ομαδική μήνυση, ο κίνδυνος για την Goldman Sachs γίνεται μεγαλύτερος.

Η ίδια η επενδυτική τράπεζα αρνείται τις κατηγορίες. Ο εκπρόσωπός της, Ντέιβιντ Γουέλς, σχολίασε μέσω email πως «όλο αυτό είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη διαδικασία κάθε ομαδικής μήνυσης».