Μέλι έσταξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, στην ομιλία του για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ στο ευρωκοινοβούλιο.

«Μας έρχεται στο νου μια σημαντική σχέση και κληρονομιά: από τον Περικλή στον Κικέρωνα, από την ελληνική στη ρωμαϊκή αγορά, από τον αρχαίο ναό στην εκκλησία, από τον Παρθενώνα στο Κολοσσαίο. Σήμερα όμως δεν τα αναστοχαζόμαστε όλα αυτά — επικεντρωνόμαστε στα σπρεντ, στην χρηματοοικονομική κρίση, στις δυσκολίες. Αυτά είναι τραύματα που επουλώνονται πολύ δύσκολα και τα οποία ασφαλώς δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε», τόνισε ο Ρέντσι αναφερόμενος στη σύνδεση του ιταλικού πολιτισμού με τον ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε ότι «αν η Ευρώπη τραβούσε σήμερα μια φωτογραφία selfie το πρόσωπό της θα ήταν κουρασμένο, με έκφραση βαριεστημένη, παραίτησης...» και συνέχισε λέγοντας πως η ΕΕ «πρέπει να ξαναβρεί την ψυχή της και να δώσει βάρος στην σημασία της συνύπαρξης».

Η χώρα του στηρίζει την Ένωση με μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που λαμβάνει ετησίως, είπε.

«Δεν ζητάμε να αλλάξουν οι κανόνες, αλλά θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε υπογράψει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας... (αλλά) και Ανάπτυξης, και ότι χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει μέλλον», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ σχετικά με την εξωτερική πολιτική επεσήμανε πως η προεδρία της χώρας του θέλει να ενισχύσει τη φωνή της Ευρώπης.

Στο τέλος της παρέμβασής του ο Ρέντσι επανήλθε στη σχέση Ελλάδας-Ιταλίας επισημαίνοντας πως «η γενιά του πρέπει να ταυτιστεί με τον Τηλέμαχο, να δείξει ότι είναι αντάξια της κληρονομιάς που έλαβε: δεν μπορεί να ασχοληθεί απλά και μόνον με θέματα νομισματικής πολιτικής», επιβάλλεται αντιθέτως «να φανεί αντάξια κληρονόμος, να διασφαλίσει την παράδοσή της Ευρώπης».