Σε σειρά καταγγελιών προχωρά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τέθηκε σήμερα υπό δικαστική έρευνα για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, αφήνοντας αιχμες για τη Δικαιοσύνη.

Ο Νικολά Σαρκοζί κατήγγειλε την «πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος» σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1..

«Στη χώρα μας, που είναι η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου, υπάρχουν πράγματα που σχεδιάζονται. Οι Γάλλοι πρέπει να τα γνωρίζουν και, βάσει της συνείδησής τους και ελεύθερα, πρέπει να τα κρίνουν για αυτό που είναι», πρόσθεσε ο τέως πρόεδρος.

Παράλληλα, πρόσθεσε:

«Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή για να πω στον γαλλικό λαό που βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά την πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος. Λέω σε όλους όσοι ακούν ή παρακολουθούν ότι δεν τους πρόδωσα ποτέ και ότι δεν διέπραξα κάποια ενέργεια εις βάρος των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Παράλληλα δήλωσε πως δεν προτίθεται να «εγκαταλείψει» τη μάχη και ότι το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα ενημερώσει τους Γάλλους για την απόφασή του όσον αφορά την πιθανή επιστροφή του στην πολιτική ζωή.

«Θέλω να πω σε αυτούς που μας βλέπουν ή μας ακούν» πρόσθεσε, «ότι ποτέ δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη τους και ότι ποτέ δεν έπραξα κάτι ενάντια στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η βραδιά που μου προσφέρθηκε χθες με έπεισε για το τι έπρεπε να κάνω εδώ και τώρα».

Καταγγελίες κατά των ανακριτριών

Ο Σαρκοζί εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στις ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση. Κατήγγειλε τον τρόπο που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά και το γεγονός ότι οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών στο δικαστήριο για τη συνάντηση.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως η μία ανήκει σε συνδικαλιστικό όργανο που το 2012 του είχε αποστείλει επιθετική επιστολή κατηγορώντας τον ότι επί της προεδρίας του είχε αποδυναμώσει τη Δικαιοσύνη και «καλλιεργήσει μια ατμόσφαιρα μίσους».

Αναφερόμενος στο δικό του παρελθόν και στις κοντά έξι ακόμα υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ο Νικολά Σαρκοζί «σάρωσε» κάθε υποψία για προσωπική του ευθύνη, όπως και για την τελευταία υπόθεση Bygmalion με τα εικονικά τιμολόγια για την τελευταία του προεκλογική καμπάνια.