Με επιτυχία έφτασε στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray και το τελευταίο φορτίο με τα χημικά όπλα της Συρίας που απομακρύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας. 

Τις επόμενες ημέρες οι συνολικά 570 τόνοι υγροποιημένων τοξικών αερίων θα καταστραφούν. Όπως δήλωσε ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιανλούκα Γκαλέτι, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Τζόια Τάουρο για να επιθεωρήσει τη διαδικασία «μέχρι στιγμής, όλα πήγαν καλά και δεν είναι μόνο θέμα τύχης, ακόμη κι αν αυτό βοηθάει». Μάλιστα όπως είπε η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε λιγότερο χρόνο από το αναμενόμενο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουσίες αυτές, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συριακού οπλοστασίου, πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με την μέθοδο της υδρόλυσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, ενώ τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου συνήφθη τον Σεπτέμβριο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ήταν μία από τις λιγοστές διπλωματικές επιτυχίες σχετικά με τη συριακή κρίση, καθώς άλλες διεθνείς προσπάθειες τερματισμού του εμφυλίου στη χώρα απέτυχαν.