Τις συμφωνίες διασύνδεσης που υπογράφτηκαν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πρώην σοβιετικών δημοκρατικών της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας επικύρωσε χθες η Βουλή της Ρουμανίας

Ειδικότερα, το κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι επικύρωσε το νομοσχέδιο σχετικά με τη σύνδεση ΕΕ- Μολδαβίας με 284 ψήφους υπέρ, μία ψήφο κατά και μία αποχή, σχετικά με τη Γεωργία με 298 ψήφους υπέρ και μία κατά και  σχετικά με την την Ουκρανία με 239 ψήφους υπέρ.

Σημειώνεται πως η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που επικυρώνει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και που προβλέπουν στενότερους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών

Η Ρωσία από την πλευρά της αντέδρασε έντονα σε αυτή την κίνηση. Ειδικότερα, η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές βοοειδών και βοείου κρέατος από τη Ρουμανία, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Ρουμανική Βουλή.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε λόγω επιδημίας σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών κοινώς γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων που εντοπίστηκε στη Ρουμανία πρόσφατα.