Πόσα κερδίζουν οι δουλέμποροι, στοιβάζοντας απελπισμένους παράνομους μετανάστες σε σάπια καράβια και βάρκες; Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Ιταλία για το αλιευτικό που κόστισε την ζωή σε 45 μετανάστες.   

Ένα εκατομμύριο ευρώ κέρδισαν οι δουλέμποροι από το «ταξίδι θανάτου» στο οποίο οι μετανάστες έχασαν την ζωή τους από ασφυξία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα των ερευνών κάθε μετανάστης υποχρεώθηκε να πληρώσει για το ταξίδι τουλάχιστον 1.500 ευρώ.

Οι διασωθέντες από τον τελευταίο αυτό διάπλου της Μεσογείου (που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή με την επέμβαση του ιταλικού ναυτικού) είναι 566 και οι νεκροί 45.

Βάσει μαρτυριών μεταναστών που κατάφεραν να σωθούν «οι επιβάτες που είχαν αναγκασθεί να μπουν στο αμπάρι πέθαναν από ασφυξία, δεν μπόρεσαν να βγουν να αναπνεύσουν, διότι η έξοδος είχε κλείσει με λουκέτο».

«Όταν σταμάτησαν να χτυπούν και να ζητούν βοήθεια κι όταν οι δουλέμποροι αποφάσισαν να ανοίξουν, ήταν πλέον πολύ αργά», προσθέτουν οι διασωθέντες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την αρχή του χρόνου έχασαν την ζωή τους στην Μεσόγειο τουλάχιστον πεντακόσιοι πρόσφυγες, παρά την αρωγή που προσφέρεται από την ανθρωπιστική επιχείρηση "Mare Nostrum", η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης.

Το κόστος των ανθρώπινων ζωών; Ανυπολόγιστο...