"Φυσικά, τα βλέμματα είναι συγκεντρωμένα στο μέσον του 2012", στο χρόνο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, όταν γίνεται λόγος για την ανασχηματισμένη κυβέρνηση της Γαλλίας,

που ανέλαβε ήδη επίσημα τα καθήκοντά της, ενώ οι προσανατολισμοί της είναι δεξιότεροι κι η οργάνωσή της έχει τη 'σφραγίδα' του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι πλέον πιο "ετοιμοπόλεμη" στο κυβερνητικό επίπεδο έως τις προεδρικές, ενώ η αντιπολίτευση κατακρίνει "τη συνέχεια της ίδιας κοινωνικά άδικης πολιτικής", μάλιστα από μία "δεξιότερη πολιτικά" κυβερνητική ομάδα, εφεξής.

Αύριο Τρίτη το βράδυ, παραμονή του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβερνητικής ομάδας, ο πρόεδρος Σαρκοζί θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ως προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση στο τέλος των "προγραμματικών" του, που θα αναγνώσουν την 24η τρέχοντος μηνός, και θα την εξασφαλίσει άμεσα.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Έρικ Βερτ, που ενεπλάκη σε πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο, αποχαιρέτησε τους εργαζόμενους στο υπουργείο "συγκινημένος", μετά από μήνες που πάλεψε τη μη δημοφιλή μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Όσο για τον Φιγιόν, πρωθυπουργεύει από την αρχή της "εποχής Σαρκοζί" τον Μάιο '07.Τώρα, ηγείται μιας ομάδας υπουργών από την οποία λείπουν οι κεντρώοι, οι φίλοι των μεταναστών, οι αριστερόστροφοι υπουργοί...Στην Άμυνα βρίσκουμε τον παλιό πρωθυπουργό της Δεξιάς, Αλέν Ζιπέ, στο Εξωτερικών την εκπρόσωπο της ακραιφνούς Δεξιάς, Μισέλ Αλιό-Μαρί.

"Τίποτε δεν έχουν οι Γάλλοι να περιμένουν" από τη νέα κυβέρνηση, σχολίασε η σοσιαλίστρια (ηττημένη από τον Σαρκοζί) Σεγκολέν Ρουαγιάλ. "Ας προσκαλέσουμε φιλικά τους Κεντρώους", που απέλυσε ο πρόεδρος από την κυβέρνηση, πρόσθεσε.

"Δεν έχει όραμα η κυβέρνηση αυτή", σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός, ορκισμένος εχθρός του Σαρκοζί, Ντομινίκ ντε Βιπλέν.

Τώρα, ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει την προεδρία των "20" πλουσιότερων κρατών στον πλανήτη, ύστερα θα προεδρεύει των "Οκτώ" πλούσιων, τέλος θα αναλωθεί στην εκστρατεία για τις προεδρικές του '12. Άρα, συμπεραίνει ο πολιτειολόγος Ρολάν Καϋρόλ, "ο μεν πρωθυπουργός εφεξής θα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις της πενταετίας, ενώ ο πρόεδρος λίγο-λίγο θα έχει μόνον το προφίλ ενός υποψήφιου προέδρου".

"Η νέα κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τη νίκη το '12", σχολίασε--στην ίδια κατεύθυνση--ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός για τον προϋπολογισμό, κ. Φρανσουά Μπαροέν.