Ο συναγερμός που σήμαναν μετά από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ στις παγκόσμιες αερομεταφορές έχει λόγο και ονοματεπώνυμο:  Ιμπραήμ αλ Ασίρι ή αλλιώς  Αμπού Σάλεχ ένας εκ των πιο διαβόητων πυροτεχνουργών που έχουν συστρατευθεί στις τάξεις των απανταχού τζιχαντιστικών οργανώσεων του πλανήτη.

Ο 23χρονος σαουδάραβας, σημαίνον στέλεχος της Αλ Κάιντα διαφεύγει εδώ και χρόνια των πυρών των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων τα οποία έχουν επιχειρήσει επανειλημμένα να τον εξοντώσουν.

Με σπουδές στη Χημεία και μυαλό... ευρηματικό ο αλ Ασίρι έχει τελειοποιήσει ένα εκρηκτικό με βάση το νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN), το οποίο εξελίσσεται σε φόβο και τρόμο των αερομεταφορών παγκοσμίως.

Ο λόγος απλός: Το εν λόγω εκρηκτικό είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί καθώς οι βόμβες έχουν χημικό πυροκροτητή, δεν περιέχουν μεταλλικά κομμάτια και μπορούν να περάσουν χωρίς πρόβλημα σχεδόν απ' όλους τους αερολιμενικούς ελέγχους.

Επιθέσεις και απόπειρες με το συγκεκριμένο εκρηκτικό έχουν καταγραφεί κατά καιρούς, αλλά δεν ήταν πετυχημένες καθαρά από τύχη, ενώ η CIA τον θεωρεί άκρως επικίνδυνο. 

«Έχει σαφώς μια προηγμένη εκπαίδευση και πολλή πείρα. Πρέπει να το βρούμε και να το θέσουμε στη διάθεση της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ABC News ο Τζον Μπρέναν διευθυντής της CIA