Κάλεσμα προς τις γυναίκες απευθύνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να συγκροτήσει την ομάδα του ώστε να μην απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μη σεβασμό της αρχής της ισότιμης εκπροσώπησης των δύο φύλων.

Η σχετική πληροφορία έγινε σήμερα γνωστή από το περιβάλλον υποψηφίου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απερχόμενη Επιτροπή περιλάμβανε εννέα γυναίκες μεταξύ 28 επιτρόπων. Όμως αυτή η ισορροπία απειλείται επειδή οι υποψήφιοι που προτείνονται μέχρι στιγμής είναι άνδρες, υπογράμμισε αυτή η πηγή.

H πηγή σημείωσε ότι «με δεδομένες τις προθέσεις που έχουν εκφράσει οι κυβερνήσεις, φοβάται πως θα βρεθεί με μόνο 2 ή 3 γυναίκες στην ομάδα του, όταν θα ζητήσει την έγκρισή της, τον Οκτώβριο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως δικαίως θα απορριφθεί για μη σεβασμό της ισότιμης εκπροσώπησης. Αν αναλάβει τελικά επικεφαλής της Επιτροπής, θέλει μια ομάδα επιτρόπων "με εντυπωσιακές πολιτικές διαδρομές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να απορρίψει τους υποψηφίους που δεν θα έχουν το επιθυμητό προφίλ, όμως ζητάει από τις κυβερνήσεις να του υποβάλουν ένα κατάλογο με 2 ή 3 υποψηφίους, στον οποίο να υπάρχει υποχρεωτικά μια γυναικεία υποψηφιότητα, και ένα κατάλογο των θέσεων που διεκδικούν, διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον του.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup θα υποβάλει την υποψηφιότητά του προς ψήφιση από τους ευρωβουλευτές στις 15 Ιουλίου. Αν αυτή εγκριθεί, θα αρχίσει αμέσως τη συγκρότηση της ομάδας του.