Η Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου διέγραψε το 90% του χρέους της Κούβας προς την πρώην ΕΣΣΔ.

H απόφαση επικύρωσε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας και Κούβας, με την οποία ακυρώνεται το 90% του υπέρογκου χρέους, θέμα που αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η συζήτηση του θέματος και η ψηφοφορία έγινε μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κούβα με σκοπό την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται διαγραφή ενός χρέους που εκτιμάται ότι φτάνει τα 35,2 δισεκατομμύρια δολάρια και την αποπληρωμή του υπόλοιπου (περίπου 3,5 δισ. δολάρια) μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα ποσά που θα καταβάλει η Κούβα σε ειδικούς λογαριασμούς θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην κουβανική οικονομία.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 25 Οκτωβρίου 2013.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ουσιαστικά διακόπηκαν με την κατάρρευση και τη διάλυση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από το 2005 ωστόσο η σχέση των δύο χωρών αναθερμάνθηκε. Η Μόσχα είναι σήμερα ο ένατος εμπορικός εταίρος της Αβάνας, αλλά υπολείπεται κατά πολύ της Βενεζουέλας, της Κίνας και της Ισπανίας, των τριών μεγαλύτερων εμπορικών και οικονομικών εταίρων του νησιού.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί στην Αβάνα και με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.