Καταδικάστηκαν από τη γαλλική Δικαιοσύνη Ρομά από τη Ρουμανία επειδή ανάγκαζαν τα παιδιά τους να κλέβουν κινητά τηλέφωνα και πορτοφόλια στους δρόμους του Παρισιού.

Δικαστήριο του Παρισιού επέβαλε ποινές έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη, ενώ έδειξε ανάλογη αυστηρότητα εναντίον των κλεπταποδόχων που στη συνέχεια πουλούσαν τα κλοπιμαία στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές έως 6 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε συνολικά 20 Ρουμάνους και τρεις Μαροκινούς που κατηγορούνταν από τον εισαγγελέα ότι «πέρασαν σε ένα σχεδόν βιομηχανικό στάδιο εκμετάλλευσης των παιδιών τους».

Οι Ρουμάνοι, που ζούσαν σε παραγκουπόλεις στο βόρειο Παρίσι, κατηγορούνταν επειδή ανάγκασαν μεταξύ του 2011 και του 2012 περίπου 40 από τα παιδιά τους ηλικίας 9 έως 17 ετών να κλέβουν καθημερινά ένα ως δύο πορτοφόλια ή δύο ως τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι πιο βαριές ποινές επιβλήθηκαν εναντίον εκείνων των κατηγορούμενων που κακοποιούσαν τα παιδιά, ενώ ένας 18χρονος -το 2012- απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. Σε όλους τους καταδικασθέντες επιβλήθηκε οριστική απαγόρευση να εισέλθουν στο γαλλικό έδαφος.