Με την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από το τουρκικό κοινοβούλιο θα ξαναρχίσουν την αποχώρησή τους από την Τουρκία προς τα καταφύγιά τους στο βόρειο Ιράκ οι κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες.

Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που έχει στόχο να αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το σχέδιο της προβλέπει τη νομική προστασία των αξιωματούχων της χώρας που θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Προετοιμάζει επίσης την αποκατάσταση των μαχητών του PKK αναθέτοντας στην κυβέρνηση «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή τους στις εστίες τους και τη συμμετοχή και την επανένταξή τους στην κοινωνική ζωή».

Ο ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τη φυλακή όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία χαρακτηρίζοντάς την "ιστορική εξέλιξη".