Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος ονομάσθηκε «χαλίφης» από την οργάνωσή του, εμφανίσθηκε σήμερα για πρώτη φορά σε ένα βίντεο απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους μουσουλμάνους να τον "υπακούν".

«Είμαι ο ηγέτης που ορίσθηκε για να σας κατευθύνει, αλλά δεν είμαι καλύτερος από εσάς· αν πιστεύετε πως έχω δίκιο, βοηθήστε με και αν πιστεύετε πως έχω άδικο, συμβουλεύστε με και βάλτε με στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος φορούσε μαύρο τουρμπάνι και μακριά παραδοσιακή ενδυμασία.

Στον αντίποδα,  ο αιγυπτιακής καταγωγής καταριανός ιεροκήρυκας Γιούσεφ αλ-Καραντάουι δήλωσε πως η εγκαθίδρυση από τους τζιχαντιστές ενός "χαλιφάτου" στο Ιράκ και τη Συρία δεν είναι σύμφωνη με τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

«Επιθυμούμε την έλευση του χαλιφάτου το συντομότερο δυνατόν, αλλά το διάβημα του Ισλαμικού Κράτους παραβιάζει τη σαρία και έχει επικίνδυνες συνέπειες για τους σουνίτες στο Ιράκ και για την εξέγερση στη Συρία», δήλωσε.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ, ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν 10 ανθρώπους σε ένα κουρδικό χωριό, δήλωσαν σήμερα ακτιβιστές.

Οι εκτελέσεις έγιναν στο χωριό Ζουρ Μαγάρ, στη δυτική περιοχή της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, μετά την κατάληψη χθες, Παρασκευή, από τους τζιχαντιστές τριών κουρδικών χωριών στην περιοχή, μετέδωσε το ανεξάρτητο κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτρορείο Bas, επικαλούμενο ακτιβιστές τους οποίους δεν κατονομάζει.

Τα θύματα --αρχηγοί τοπικών φυλών και ηλικιωμένοι-- απαγχονίσθηκαν ή σκοτώθηκαν με σφαίρες, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Bas.
Τρία θύματα αφέθηκαν κρεμασμένα από στύλους σε μια διασταύρωση, με στόχο τον εκφοβισμό του τοπικού πληθυσμού.

Πάντως η Ιρακινή κυβέρνηση χαρακτήρισε το βίντεο «φάρσα». Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο Reuters τόνισε πως « ο άνδρας που εμφανίζεται στο οπτικό υλικόνα μιλάει από το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης δεν είναι ο Μπαγκντάντι».

TAGS