Τη στρατιωτική οδό επιλέγει η Ουρκανία έναντι της διπλωματικής οδού και ο στρατός της χώρας ενθαρρυμένος από την ανάκτηση των προπυργίων των αυτονομιστών Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ,συνεχίζει την πορεία του προς το Ντονέτσκ, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση στην πλατεία Λένιν.

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε θριαμβευτικά στο Σλαβιάνσκ, ο υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε επίσκεψη επιτόπου, ο πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια και παρασημοφόρησε στρατιώτες που διακρίθηκαν κατά την επιχείρηση: η επιτυχία των ενόπλων δυνάμεων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ταπεινώσεις που είχαν υποστεί στην αρχή της αυτονομιστικής εξέγερσης, είναι η μοναδική συζήτηση χθες και σήμερα στους πολιτικούς κύκλους και τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ξεκάθαρα πως η στρατιωτική επίθεση θα συνεχισθεί.

"Η διαταγή μου παραμένει σε ισχύ: πρέπει να ενισχύσουμε την περικύκλωση των τρομοκρατών. Να συνεχίσουμε την επιχείρηση για να απελευθερώσουμε τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ", τόνισε σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
"Δεν υποκύπτω στην ευφορία. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι τρομοκράτες οχυρώνονται στις μεγάλες πόλεις και έχουμε μπροστά μας πολλές δοκιμασίες", πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με επίσημες ενδείξεις που επιβεβαιώνονται από τους αντάρτες, οι δυνάμεις του Κιέβου, με την υποστήριξη σχηματισμών εθελοντών, συνεχίζουν την πορεία τους προς νότο.


Μολονότι στο ίδιο το Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί, πυρά πυροβολικού ακούγονταν στη ζώνη του αεροδρομίου, την οποία εξακολουθούν να διεκδικούν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η ένταση είναι φανερή από την πλευρά των αυτονομιστών. "Το Ντονέτσκ ετοιμάζει την άμυνά του. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συγκεντρωμένες ακριβώς εδώ. Η επίθεση των ναζί (σ.σ.: έτσι χαρακτηρίζουν οι αντάρτες τις αρχές του Κιέβου) θα απωθηθεί σε κάθε περίπτωση. Το Ντονμπάς δεν θα γονατίσει", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ένας από τους κύριους ηγέτες των ανταρτών, ο Ντένις Πουσίλιν.
"Εγκαταλείψαμε αυτή τη νύκτα την Ντρούζκιβκα και την Κοστιαντίνιβκα, αλλά η άμυνα του Ντονέτσκ θα αποτελέσει καμπή. Θα κερδίσουμε", πρόσθεσε σε ένα άλλο μήνυμα.
Η