Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και πρώην σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε, όπως μετέδωσε ο ρωσικός ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας και επιβεβαίωσε η προσωπική γραμματέας του Σεβαρντνάντζε.

"Ο Σεβαρντνάντζε απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι", δήλωσε η Μαρίνα Νταβιτασβίλι προσθέτοντας πως "ήταν άρρωστος από καιρό".

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε τα "ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και σε όλο τον γεωργιανό λαό".

Ο Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, που γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1928 στο γεωργιανό χωριό Μαμάτι, θεωρήθηκε ήρωας στη Δύση γιατί ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, πριν πέσει σε δυσμένεια στη Γεωργία.

Το 1985 είχε κληθεί στη Μόσχα από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο οποίος είχε αρχίσει να εφαρμόζει την περεστρόικα και τον διόρισε υπουργό του των Εξωτερικών.

Ως σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών, ο Σεβαρντνάτζε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων του Γκορμπατσόφ και ήταν μια σημαντική προσωπικότητα που κατέστησε δυνατή την ενοποίηση της Γερμανίας.

Επί πέντε χρόνια, ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του αφοπλισμού, σφυρηλατώντας ισχυρές φιλίες στη Δύση, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Ωστόσο, η μετέπειτα πολιτική του σταδιοδρομία στην πατρίδα του, την ανεξάρτητη πλέον Γεωργία, σημαδεύτηκε από πόλεμο και ταραχές. Τα οκτώ χρόνια της προεδρικής του θητείας τερματίστηκαν το 2003, όταν αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εξουσία κατά την "Επανάσταση των Ρόδων". Η εικόνα του Σεβαρντνάτζε είχε ήδη επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ στη μικρή δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου σοβούσε η οικονομική κρίση και η ανεξέλεγκτη διαφθορά. Η παραίτησή του το 2003 τού επέτρεψε να διατηρήσει λίγο από το κύρος του.

Το 2004 τον διαδέχθηκε ο φιλοδυτικός Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας μέχρι το 2013. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας επιδεινώθηκαν δραματικά επί της προεδρίας του διαδόχου του Σεβαρντνάτζε, ο οποίος επιδίωξε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.