Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την οποία θα συζητήσει με την ηγεσία της Ρωσίας θέματα που συνδέονται με την υλοποίηση από κοινού μεγάλων έργων στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών και με τη διμερή οικονομική - εμπορική συνεργασία.

Στο τραπέζι των συνομιλιών του Βούτσιτς με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με Ρώσους και Σέρβους αναλυτές θα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου “South Stream”, η κατάσταση στην Ουκρανία, η προεδρία της Σερβίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οι από κοινού επενδύσεις και το θέμα του χρέους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ενόψει του ταξιδιού του Βούτσιτς στη Μόσχα, δήλωσε ότι αναμένει όφελος από την αναμενόμενη επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού στη Μόσχα και υπογράμμισε ότι η Σερβία είναι ο "συνδετικός κρίκος", ώστε η Δύση και η Ανατολή να συνεργάζονται καλύτερα.

Απαντώντας στην ερώτηση αν αναμένει το χρέος να συζητηθεί κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Σερβίας, ο κ. Νίκολιτς δήλωσε ότι αναζητούνται τρόποι για να εξοφληθεί το χρέος σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι, ο Σέρβος πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μόσχα για να συζητήσει ανοιχτά και αντικειμενικά με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας. Δήλωσε επίσης, ότι, η Σερβία έχει συμφέρον να βρει στρατηγικούς εταίρους για ενεργειακές εταιρείες και να εξετάσει τι μπορεί να γίνει με τον αγωγό “South Stream” και ποιο είναι το μέλλον του.

Το πιο λεπτό ζήτημα, σύμφωνα με τον αναλυτή, Ντούσαν Γιάνιτς, θα είναι, οπωσδήποτε, η κρίση με την Ουκρανία και η Ρωσία θα ζητήσει από τη Σερβία, όταν αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ - για την οποία η Μόσχα άσκησε παρασκηνιακές πολιτικές πιέσεις - να διασφαλίσει στήριξη στη γραμμή διαχωρισμού, κάτι που μπορούσε να οδηγήσει στην ομοσπονδιοποίηση, δηλαδή στο τέλος μιας ενιαίας Ουκρανίας.

Η Μόσχα εκτιμά θετικά τη στήριξη της Σερβίας στην κατασκευή του αγωγού "South Stream” και τη θέση της έναντι της Ουκρανίας, επειδή το Βελιγράδι δεν συντάχθηκε με τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος αναλυτής, Φιοντόρ Λουκιάνοφ ενόψει της επίσκεψης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Ρωσία.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να διαφυλάξει τις πολύ φιλικές και στενές σχέσεις με τη Σερβία, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η Μόσχα έχει κάποια ιδιαίτερα σχέδια για τη Σερβία, ή ότι επιθυμεί να τη διαχωρίσει από την Ευρώπη.