Διέλυσε την πολιτική συμμαχία του με το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο υπερεθνικιστής ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, χωρίς ωστόσο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

"Δεν είναι πλέον μυστικό ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες που δεν επιτρέπουν πλέον μια κοινή δουλειά (με το Λικούντ). Χωρίζουμε και θα δημιουργήσουμε μια χωριστή πτέρυγα", ανακοίνωσε με συνέντευξή του στο κοινοβούλιο ο "ιέραξ" Λίμπερμαν, ο οποίος έχει επικρίνει τον Νετανιάχου κυρίως για την απροθυμία του να διατάξει μια μαζική στρατιωτική εισβολή στη Γάζα.

Το κόμμα του Λίμπερμαν, το Ισραήλ Μπεϊτένου (Ισραήλ, το σπίτι μας) είχε παρουσιάσει κοινό ψηφοδέλτιο με το Λικούντ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2013.

Σήμερα ωστόσο ο Λίμπερμαν ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα ανταγωνιστεί το Λικούντ στις επόμενες εκλογές με τον ίδιο επικεφαλής.

Παρατηρητές επισημαίνουν πως η ανακοίνωση αυτή συνιστά πλήγμα για τον Νετανιάχου και πως ο Λίμπερμαν έχει στόχο την πρωθυπουργία. Η κίνησή του, προσθέτουν, αποτελεί ένδειξη ότι προσπαθεί να προσελκύσει τους σκληροπυρηνικούς εμφανιζόμενος περισσότερο δεξιός απ' ό,τι ο πρωθυπουργός.

"Η καθημερινή πραγματικότητά μας είναι η παρουσία εκατοντάδων πυραύλων που κατέχει μια τρομοκρατική οργάνωση που μπορεί να αποφασίσει να τους χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή και αυτό είναι απαράδεκτο", εξήγησε ο Λίμπερμαν υπαινισσόμενος την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

"Δεν καταλαβαίνω τι περιμένουμε", πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζητάει να πραγματοποιηθεί μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Λικούντ - Ισραήλ Μπεϊτένου αριθμεί 31 βουλευτές από τους 120 της Κνεσέτ.