Νέο κρούσμα της νόσου του άνθρακα εντοπίστηκε σε κατεψυγμένο βόειο κρέας στην κομητεία Χέβες της ανατολικής Ουγγαρίας, ενώ ένα άτομο που εμφάνισε συμπτώματα άρχισε να λαμβάνει θεραπεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας NEBIH, η  νόσος εντοπίστηκε σε ζώο που σφαγιάστηκε σε σπίτι.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, εντοπίστηκε κρούσμα της νόσου σε κατεψυγμένο βόειο κρέας σε διαφορετική περιοχή της ανατολικής Ουγγαρίας.

Το μολυσμένο κατεψυγμένο κρέας προερχόταν από την παράνομη σφαγή δύο ζώων σε φάρμα της πόλης Τισζαφούρεντ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων ανατολικά της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με την NEBIH, οι δύο περιπτώσεις δεν συνδέονται και τα ζώα μολύνονται μέσω των ζωοτροφών, για παράδειγμα από μολυσμένους βοσκοτόπους.

Τα βακτήρια του άνθρακα εξαπλώνονται ύστερα από πλημμύρες ή κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων περιόδων ξηρασίας εξαιτίας της μόλυνσης των υδάτων, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Ο άνθρακας ή νόσος του άνθρακα είναι μία οξεία λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο ή βάκιλο του άνθρακα. Προσβάλλει συνήθως πρόβατα, χοίρους, βοοειδή και άλογα και γι’ αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε περιοχές με κτηνοτροφική οικονομία, μπορεί όμως να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος συνήθως μολύνεται από την επαφή με άρρωστα ζώα (ή με την κατανάλωση του κρέατός τους) ή με βιομηχανικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά.