current views are: 2

8 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση13:28

Έτοιμος για επέμβαση ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς οι ισραηλινοί εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν χθες από τα παλαιστινιακά εδάφη. 

Δημοσίευση 13:28’
αρθρο-newpost

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς οι ισραηλινοί εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν χθες από τα παλαιστινιακά εδάφη. 

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς οι ισραηλινοί εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν χθες από τα παλαιστινιακά εδάφη. 

Από τους βομβαρδισμούς επτά παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν – στην πόλη της Γάζας και σε καταυλισμό προσφύγων- όπως ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, ενώ ακόμη έξι έχασαν τη ζωή τους σε νέους βομβαδρισμούς που σημειώθηκαν αργότερα σήμερα. 

Την ίδια ώρα, τη ζωή τους έχασαν τέσσερις ένοπλοι Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών όταν επιχείρησαν να διεισδύσουν στη χώρα δια θαλάσσης, προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 90 άνθρωποι.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν τα θύματα ήταν άμαχοι ή μαχητές.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί είναι και η δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Ισραήλ πως οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΙΕΔ) εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ανάμεσά τους και η χερσαία επίθεση σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς χθες. 

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε και αυτός ότι ο στρατός είχε λάβει οδηγίες «να προετοιμάσει τις διάφορες εναλλακτικές στρατιωτικές λύσεις για να είναι προετοιμασμένος για την περίπτωση που αυτό θα χρειαστεί».

Σε αυτό το πλαίσιο μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως προχωρούν οι διαδικασίες για επιστράτευση 40.000 εφέδρων

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Χαμάς από την πλευρά της απαντά στο ίδιο μήκος κύματος, διαμηνύοντας πως όλοι οι ισραηλινοί αποτελούν στόχο της αντίστασης με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης να δηλώνει:

«Η σφαγή (…) παιδιών στην Χαν Γιούνες είναι ένα τρομερό έγκλημα πολέμου και όλοι οι Ισραηλινοί θεωρούνται εφεξής νόμιμοι στόχοι για την αντίσταση».

Η νέα αντιπαράθεση ξέσπασε έπειτα από το θάνατο οκτώ Παλαιστίνιων μαχητών την νύχτα της Κυριακής προς τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ένας ένατος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


σχετικα αρθρα