Σε διήμερη απεργία προχωρούν από σήμερα οι γιατροί στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι για τις δημοσιονομικές περικοπές που πλήττουν τον τομέα της δημόσιας υγείας.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Υγείας στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή γιατρών, αλλά και ασθενών, κατά «της καταστροφής του συστήματος υγείας», έπειτα από αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας των Γιατρών (FNAM.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτή τη μεγάλη κατάκτηση της Επανάστασης του Απριλίου του 1974, το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της FNAM Μαρία Μερλίντε Μαντουρέιρα, καλώντας τους Πορτογάλους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των γιατρών.

Η FNAM, που έχει την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου, εκτιμά ότι η συμμετοχή στην απεργία θα είναι ανάλογη με αυτή του Ιουλίου του 2012, που σύμφωνα με τα συνδικάτα έφτασε το 95%.

Φέτος όμως το κίνημα έχει υποστεί πλήγμα καθώς το Συνδικάτο των Ανεξάρτητων Γιατρών (SIM) ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην απεργία για να «δώσει μια ευκαιρία στον διάλογο» με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Τα επείγοντα των νοσοκομείων, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και τα κέντρα ακτινοθεραπείας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Ωστόσο, λόγω της απεργίας αναμένεται να αναβληθούν χιλιάδες προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία.

Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα κέντρα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, η μείωση το προσωπικού, η παράταση του χρόνου εργασίας, οι μισθολογικές περικοπές είναι κάποιες από τις αιτίες της δυσαρέσκειας των γιατρών.