Τον μαραθώνιο ακροάσεων από τις πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής ξεκίνησε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και αμέσως έσπευσε να... δώσει είδηση. 

Μιλώντας ενώπιον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γιουνκέρ δήλωσε ότι ο επόμενος Επίτροπος Οικονομικών – νευραλγική θέση στην Κομισιόν- θα προέρχεται είναι κατά πάσα πιθανότητα σοσιαλδημοκράτης. 

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας Τζάνι Πιτέλα χαιρέτισε τις δηλώσεις του χρηστιανοδημοκράτη πολιτικού, καθώς αυτή η θέση θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη, μετά από πολλά χρόνια λιτότητας.

Επικρατέστεροι για τη θέση είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και ο νυν πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ

Μια άλλη μεγάλη χώρα της ευρωζώνης που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση είναι η Ιταλία, όμως προς το παρόν η Ρώμη προωθεί την υποψηφιότητα της υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Σημειώνεται πως στις 15 Ιουλίου το ευρωκοινοβούλιο θα επικυρώσει την εκλογή του Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν.