Για κράτηση δημοσιογράφων δίχως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία καταδικάστηκε η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους Νεντίμ Σενέρ και ο Αχμέτ Σικ, ιδιαίτερα γνωστούς ρεπόρτερ στη γειτονική χώρα, οι οποίοι συνελήφθησαν το 2011 κατηγορούμενοι για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Ενεργκεκόν που σκοπό είχε την ανατροπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο άνδρες εντέλει απελευθερώθηκαν τον Μάρτιο του 2012 έπειτα από πολλά αιτήματα και έντονες αντιδράσεις, ωστόσο κινδυνεύουν ακόμη να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ οι κατηγορίες που επικαλέστηκαν οι τουρκικές αρχές «δεν είναι ούτε συναφείς ούτε επαρκείς» για να δικαιολογηθεί η χρονική διάρκεια της προφυλάκισης των δύο δημοσιογράφων. 

Επιπλέον ούτε στους ίδιους, ούτε στους συνηγόρους τους παρασχέθηκε «η δυνατότητα να αμφισβητήσουν με ικανοποιητικό τρόπο» την απόφαση αυτή της τουρκικής δικαιοσύνης, υπογράμμισαν επιπλέον οι δικαστές.

Έτσι η Άγκυρα θα αναγκαστεί να καταβάλει 20.000 ευρώ στον Σενέρ και 10.000 ευρώ στον Σικ για ηθική βλάβη, σύμφωνα με την απόφαση του που δημοσιεύθηκε γραπτώς.