Μήνυμα για την Ευρώπη έστειλε ο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στη Βενετία, κατά την έναρξη της εβδομάδας που η ιταλική προεδρία έχει αφιερώσει στην ψηφιακή τεχνολογία.

«Η Ευρώπη θα σωθεί με ιδέες και όχι με περιορισμούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέντσι προσθέτοντας: 

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ο χώρος της ελευθερίας, πρέπει να βοηθήσουμε να βελτιωθεί, να γίνει πιο ωραία η παγκοσμιοποίηση. Αντιθέτως, αν συνεχίσουμε να μιλάμε μόνον για περιορισμούς και γραφειοκρατικούς φακέλους που χωρίζουν τις διάφορες χώρες, θα χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία».

Για την προεδρία της Ε.Ε. είπε οτι «η χώρα του, για τους επόμενους έξι μήνες θα ηγηθεί των ευρωπαϊκών θεσμών» και πρόσθεσε ότι η Ιταλία φιλοδοξεί να πετύχει κάτι το οποίο θεωρεί σημαντικότερο: «να καταφέρει να ηγηθεί των πολιτών, όχι μόνο των θεσμών».

Παράλληλα προέβλεψε ότι «αν η χώρα του προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, θα καταφέρει να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, για τα επόμενα είκοσι χρόνια».

Ο Ματέο Ρέντσι μίλησε και για το Σύμφωνο Σταθερότητας ζητώντας να μην προσμετράται στις δημόσιες δαπάνες «ούτε ένα ευρώ που επενδύεται σε ψηφιακές υποδομές», ενώ χαρακτήρισε «ιδεολογικό ντέρμπι» την αντίστιξη «ανάμεσα στην λιτότητα και στην ευελιξία».