Επιτροπή του ΟΗΕ αφαίρεσε δεκάδες ονόματα Ταλιμπάν ή μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα από την "μαύρη λίστα" του ΟΗΕ που έχουν κατηγορηθεί για "τρομοκρατία" και εξήγησε σήμερα ότι πολλοί απ΄αυτούς που περιλαμβάνονται ακόμα στον κατάλογο ενδέχεται να έχουν πεθάνει.

Η επιτροπή αυτή ερευνά εάν είναι γνωστό πόσοι από τους "τρομοκράτες" έχουν πεθάνει αφότου το όνομά τους περιελήφθη στον κατάλογο, και ιδιαίτερα μετά από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Αυστριακός Τόμας Μάιρ-Χάρτινγκ μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κατάλογος του ΟΗΕ περιλαμβάνει τώρα 433 ονόματα ατόμων και τίτλους που ανήκουν σε Ταλιμπάν και στην Αλ Κάιντα, ανέφερε ο κ. Μάιρ-Χάρτινγκ προσθέτοντας ότι 45 ονόματα έχουν αφαιρεθεί και ότι μελετάται η αφαίρεση άλλων 58 ονομάτων. Επισήμανε ακόμα ότι αφαιρέθηκαν και οκτώ ονόματα (δύο Ταλιμπάν και έξι μελών της Αλ Κάιντα) γιατί έχουν πεθάνει.

Τέλος ο αυστριακός διπλωμάτης ανέφερε ότι μεταξύ των ονομάτων του καταλόγου πάνω από τα 200 ανήκουν σε άτομα ή οργανώσεις που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και περίπου 130 με τους Ταλιμπάν.

Ο κατάλογος αυτός του ΟΗΕ που βασίζεται στην απόφαση 1267 υιοθετήθηκε το 1999 και σε όσους περιλαμβάνονται σ αυτόν, έχουν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και τους έχει απαγορευτεί να ταξιδεύουν ενώ στις οργανώσεις υφίσταται εμπάργκο όπλων.