Ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες κατέλαβαν μια πρώην αποθήκη χημικών όπλων στο Ιράκ από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση.

Στην επιστολή της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, ο ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Αλι Αλχάκιμ αναφέρει ότι η Βαγδάτη δεν μπορεί προσωρινά να συνεχίσει την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

Όπως αναφέρεται, «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες μπήκαν στις εγκαταστάσεις του Αλ Μουτάνα», βορειοδυτικά της Βαγδάτης, τη νύχτα της 11ης Ιουνίου, αφού αφόπλισαν τους στρατιώτες που φρουρούσαν το σημείο.

«Είναι μια παλιά εγκατάσταση χημικών όπλων όπου ό,τι είχε απομείνει από το παλιό πρόγραμμα παραγωγής χημικών όπλων» είχε αποθηκευτεί σε δύο αποθήκες, διευκρινίζεται.

Πάντως, το σύστημα παρακολούθησης των εγκαταστάσεων επέτρεψε να διαπιστωθεί ότι τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου, αυτοί που εισέβαλαν «έκλεψαν κάποιον εξοπλισμό», αλλά στη συνέχεια έθεσαν εκτός λειτουργίας τις κάμερες παρακολούθησης.

'Ετσι, η ιρακινή κυβέρνηση «δεν είναι πλέον σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή των χημικών της όπλων, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας».